Att vara gravid och föda barn är en stor omställning för både mamma och partner. Kanske är livet som nybliven småbarnsförälder inte alltid en dans på rosor. Och det är inte konstigt, utan både vanligt och helt okej att känna så. För 1 av 10 nyblivna föräldrar spricker den där bebis-lyckobubblan, där hela 15 % av mammor och partners drabbas av depression innan eller efter förlossningen.

Mammastygn är ett initiativ som är en del av Moderna Försäkringar, och startades för att satsa på kvinnohälsa och lyfta föräldrars utmaningar vid graviditet och förlossning. Under 1,5 år har vi löpande skapat material till Mammastygns sociala medier och webbplats för att belysa problemet, öka kunskapen och få fler att våga prata mer öppet om hela förlossningsresan.

Så hur gick vi tillväga? Vi tog fram konceptet ”Allt är inte normalt”, då sägningen ”Det är normalt” kanske är det vanligaste svaret på tusentals frågor som blivande eller nybliven förälder. Men bara för att något är vanligt, behöver det inte betyda att det är normalt. Vi tror att svaret ”Det är normalt” kan leda till att många inte ber om hjälp med sina förlossningsskador eller nedstämdhet. Och det ville vi vara med och ändra på!

Vi skapade flera informativa filmer i längre format till Mammastygns sociala medier för att sprida mer kunskap om ämnet till blivande föräldrar. Dessutom samarbetade vi med influencerna Penny Parnevik och Andrea Norman, som delade sina förlossningsberättelser och utmaningar som nybliven mamma.

Vi är otroligt stolta över att ha hjälpt Mammastygn belysa ett så viktigt ämne.