Hur är det egentligen att arbeta på Donken? Stressigt och dåligt betalt? Eller roligt och lärorikt?

Bilden av hur det är att arbeta på Sveriges största restaurangkedja McDonald’s skiljer sig åt om du frågar allmänheten, jämfört med om du frågar de som jobbar där. Som en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare är ett jobb på hamburgerkedjan ofta ett första jobb, som ger en fantastisk möjlighet för unga att skaffa erfarenheter. Men fördomar finns och står ofta i vägen. Både fördomar bland arbetsgivare som kanske väljer bort ungdomar i rekryteringen, och även bland jobbsökare själva som låter fördomarna styra och söker på så vis inte vissa jobb. Därför har McDonald’s satsat på att öka kunskapen om hur det faktiskt är att jobba hos dem och vilka fantastiska utvecklingsmöjligheter som finns. De är helt enkelt grymma på klassisk Employer Branding-kommunikation.

För att nå ut med sitt budskap och slå hål på fördomarna, inspirera fler arbetsgivare att satsa på unga och locka fler att starta jobbkarriären på hamburgerkedjan, kommunicerar McDonald’s på flera kanaler. TV-reklam blandas med PR-aktiviteter, native och influencerssamarbeten.

Vi på DRUM har hjälpt McDonald’s att ta ut deras kampanjer i native, poddsamarbeten och kontextuell display. Tillsammans med olika mediepartners hittar vi de bästa vinklarna och innehållet för att väcka intresse. I native har vi möjlighet att bjuda på fördjupad läsning. I poddsamarbetena får vi fram poddarnas egna erfarenheter kring det första jobbet. Och den kontextuella displayen gör att vi alltid kan synas i relevanta sammanhang. Kombinationen blir att vi tydligt kan profilera McDonald’s som ledande i frågor som rör ungdomar och framtidens arbetsmarknad. Exakt den position som lirar med företagets motto: ”Stora nog att göra skillnad”. För McDonald’s har inte bara som ambition att anställa fler. Matkedjan vill dessutom vara med och förändra hela den svenska arbetsmarknaden till det bättre.

Så vad är det hemliga receptet? Vårt arbete är ett superfint exempel på hur man kan samarbeta över byrågränser. Vi älskar att jobba ihop med mediebyrån OMD, reklambyrån Nord DDB, PR-byrån Prime och mediepartners såsom Bonnier och Acast. Och förstås alla grymma människor på McDonald’s. Med andra ord, ett prestigelöst samarbete som gör att vi tillsammans kan hjälpa McDonald’s att göra bra saker som verkligen når ut och påverkar människor.

Och det finaste beviset? Det är att ungdomar hör av sig och tackar för tipset att söka jobb på McDonald’s.